Zo maak je een gedegen keuze voor je te kiezen studie!

Zo maak je een gedegen keuze voor je te kiezen studie!

Een keuze voor de juiste studie maken is niet makkelijk. Het aanbod aan opleidingen is namelijk nog nooit zo groot geweest en de laatste jaren zijn er tal van ‚nieuwe’ beroepen bijgekomen. Toch is de keuze voor je studie misschien wel de belangrijkste die je moet maken in je leven… en dus dachten wij dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken. Iets wat we je hieronder geven.

Uit cijfers van de Inspectie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat 40% een verkeerde studie kiest en binnen 1 jaar met zijn of haar studie stopt. Vaak komt dat omdat het beeld van de studie niet overeenkomt met de werkelijkheid. In het keuzeproces wordt er namelijk vaak op de verkeerde dingen gefocust, daarnaast weten aankomende studenten vaak niet hoe ze het beste een studiekeuze kunnen maken. Ze verdiepen zich niet in de vele opties.

hoe kies je een studie

Zoek zoveel mogelijk studies op

De meeste jongeren maken hun studiekeuze door eerst het studiekeuze-aanbod te bekijken. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet! Je moet namelijk blijven zoeken en op zoek gaan naar andere studies. Zorg dan ook dat je duidelijke selectiecriteria hebt. Anders blijf je maar studies bekijken zonder dat helder is wat jij wilt en waar je precies naar op zoek bent.

Maak daarom een overzicht en zet op papier precies wat jij wel en niet zoekt in een studie. Vervolgens probeer je deze elementen en kwaliteiten te vertalen en te linken naar elementen die je ook in een studie wilt terugzien en wilt inzetten. Op basis hiervan kan je een veel betere selectie maken voor jouw studiekeuze.

Verlos jezelf van vooroordelen over een studie

Vooroordelen heeft iedereen, vaak blijken veel voordelen echter niet waar te zijn. Het is zonde om bepaalde studies al meteen uit te sluiten omdat je iets op school erover hebt gehoord. Toch zie je vaak dat jongeren op basis van geruchten al meteen studierichtingen uitsluiten. Probeer jouw studiekeuze daarom te maken op basis van zo min mogelijk vooroordelen. Sluit dus niet onnodig studies uit. Je kan daarbij altijd bij de opleiding zelf informeren of jouw beeld van een opleiding wel klopt met de werkelijkheid.

Het klinkt misschien heel voor de hand liggend dat je bij een studie voor jezelf moet kiezen, maar veel mensen laten zich enorm beïnvloeden door hun omgeving. Sterker nog: Grote kans dat jouw omgeving doorslaggevend is bij jouw studiekeuze. Dit leidt vaak tot grote problemen. Vooral als je je gaat oriënteren op een studie. Bewust of onbewust wordt dan op basis van de omgeving een studiekeuze gemaakt. Grote kans dat de studie dan in de praktijk niet helemaal uit de verf komt en jij met de gebakken peren zit. Dat is niet alleen onverstandig maar ook heel erg zonde.

Het is veel beter om een studiekeuze te maken waarbij je je niet laat leiden door jouw omgeving, maar door jezelf. Kies dus niet voor een studie alleen maar omdat jouw beste vriend die studie ook kiest! Bij die nieuwe studie maak jij straks weer een hoop nieuwe vrienden. Iedere eerstejaars op het HBO/WO is namelijk helemaal nieuw en kent nog niemand!

studie kiezen

Een studiekeuze is niet definitief!

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat studiekeuzes niet definitief zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 75% van de werkende mensen na 25 jaar niet meer werkzaam is in de branche waar ze in eerste instantie een studie voor volgde!

Dit komt, omdat je je blijft doorontwikkelen en steeds nieuwe ervaringen opdoet. Op basis van deze nieuwe ervaringen ga jij straks weer nieuwe keuzes maken. Ga er dus niet vanuit dat je de rest van je leven vast zit aan een studiekeuze. Maak de keuze niet zwaarder dan dat hij al is. Er zijn natuurlijk studies waar je heel specifiek een richting op gaat en je je laat opleiden voor 1 enkel beroep. Denk aan: chirurg, advocaat of notaris. Voor dat soort studies is het vaak lastiger om ineens een andere richting in te slaan. Echter betreft het hier maar een klein aantal studies. Hiernaast zijn de studenten die deze kant kiezen vaak al helemaal overtuigd van hun keuze.

Mocht een studie econometrie of advocaat helemaal jouw ding zijn dan moet je dit vooral doen. Doe dit echter niet omdat je er rijk van wilt worden of omdat deze studie status heeft. Want hoeveel status de studie ook heeft, als je de hele dag alleen maar vervelende dingen doet ga je het echt niet lang volhouden. De motivatie voor de studie is dan niet intern maar extern. Daarbij is het leven veel te kort om dingen te doen die niet leuk zijn.

Veel studenten schijnen het nogal een big issue te vinden om een opleiding te kiezen op een niveau lager. Dat schijnt namelijk ” zonde van je capaciteiten” te zijn.

In werkelijkheid is dit helemaal niet het geval. Zo heeft een HBO studie ook voordelen boven een WO studie. Een HBO studie is bijvoorbeeld veel beroeps/praktijkgerichter dan een WO studie. Door juist een HBO opleiding te volgen ben je in sommige gevallen juist veel dichterbij jouw droombaan. Dit komt omdat jouw HBO-studie bijvoorbeeld veel specifieker op jouw interesse/vakgebied is gericht. Daarbij: Door juist jouw interesses te volgen ben je veel gemotiveerder en haal je straks veel meer voldoening en potentie uit jouw carrière!

Share