Wanneer moet je je jaarrekening opstellen

Wanneer moet je je jaarrekening opstellen

Jaarrekening

Wanneer moet je je jaarrekening opstellen? Moet je eigenlijk wel een jaarrekening opstellen? Wat moet er in die jaarrekening staan? Allemaal vragen die we in dit artikel behandelen.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel overzicht van het afgelopen jaar. Het geeft aan hoe een onderneming in het jaar gepresteerd heeft en hoe dit resultaat behaald is. Het klinkt heel eenvoudig, maar dit is het helaas niet.
De jaarrekening bestaat uit:
– een balans
(een berekeningen van de bezittingen die een bedrijf heeft, de schulden die het gemaakt heeft en het eigen vermogen van een onderneming.)
– een winst- en verliesbalans
(Een winst-en-verliesrekening, wordt ook wel een resultatenrekening, staat van baten en lasten en exploitatierekening genoemd. Hier op worden alle uitgaves en inkomsten geplaatst.)
– een toelichting
(op de balans en verlies- en winstrekening)
– een jaarverslag
(Dit is een overzicht van je organisatie, een visie van het bestuur en cijfers die betrekking hebben op je organisatie)

Wanneer moet je je jaarrekening opstellen?

Misschien vraag je je wel af: moet iedereen een jaarrekening opstellen? Nee, elke ondernemingsvorm, behalve de zzp’er. Een zzp’er moet alleen verplicht een balans en een winst- en verliesbalans hebben opgesteld. Maar wanneer een zzp’er een huis wil kopen, dan vraagt de bank vaak wel naar de jaarrekening. Het is nooit verkeerd om een jaarrekening te maken als zzp’er.

Wanneer moet je je jaarrekening deponeren?

Vanaf 2017 is het deponeren van een jaarrekening verplicht. Deponeren kun je doen bij de Kamer van Koophandel. Hierbij komt alle financiële informatie voor iedereen open. Iedereen kan die informatie lezen als hij wil. Dit geldt echter niet voor elke vorm van onderneming, een eenmanszaak hoeft zijn jaarrekening niet te deponeren. Na het einde van het boekjaar heb je nog een jaar de tijd om je jaarrekening te deponeren.

Hoe moet je een jaarrekening opmaken?

Wanneer je verstand hebt van boekhouden, kun je zelf je jaarrekening opmaken. Wanneer je er geen verstand van hebt, kun je het beter uitbesteden. Er zitten heel veel haken en ogen aan het maken van een jaarrekening. Ook als je zelf je jaarrekening maakt, moet je het nog wel laten controleren door een accountant.

Wanneer moet je een jaarrekening opmaken?

Aan het einde van het jaar moet je je jaarrekening een keer af hebben. Omdat het vaak druk is aan het einde van het jaar, mag je hier als onderneming wel wat langer over doen. Het is goed om niet pas aan het eind van het jaar te beginnen met de administratie, want aan het eind van het jaar ben je dan de draad kwijt.
Tip: bewaar alle bonnen en facturen op een vaste plek, want die heb je nodig voor het maken van een verlies- en winstrekening.

Share