Tips voor het maken van een jaarplanning

Tips voor het maken van een jaarplanning

Je kent het fenomeen wel, aan het eind van het jaar besef je je dat je nog zoveel had willen doen in het afgelopen jaar. Helaas, de helft is weer blijven liggen. Zo gaat het ieder jaar, bij veel mensen aldus. Waarom is dan het maken van een jaarplanning zo belangrijk? Tips voor het maken van een jaarplanning bespreken we in dit artikel.

Waarom een jaarplanning 2019?
Als je aan het begin van het jaar voor jezelf op een rijtje zet, wat je allemaal wilt doen in het komende jaar, dan kun je daar in een planning rekening mee houden. Door een planning heb je overzicht en een soort stok achter de deur.

Tips voor het maken van een jaarplanning
1. Schrijf jouw doelen op papier. Zijn ze realistisch? Zijn ze haalbaar? Hoe kan ik ze op een efficiënte manier bereiken?
2. Ga bij jezelf na, blijf je dit jaar hetzelfde werk doen in jouw bedrijf? Of zijn deze taken veranderd? Schrijf duidelijk op papier wat jouw huidige taak in je onderneming is.
3. Bekijk de doelen van de onderneming waar je in werkt. Welke taken zijn voor jou? Welke taken moet jij op je nemen? Kijk ook hoeveel tijd deze werkzaamheden kosten.
4. Wanneer je met iemand samenwerkt, dan is het goed om te kijken of jullie dezelfde agenda hebben, zodat jullie niet langs elkaar heen werken.
5. Kijk ook naar je persoonlijke planning. (Zomervakantie, aandacht voor je vrienden en familie, verjaardagen etc.) Zijn deze doelen dan realistisch?
6. Ga met je collega’s rondom de tafel zitten en stel je plannen voor. Zijn je doelen dan nog steeds realiseerbaar?
Ja? Ga dan je jaarplanning voor 2019 maken. Houd wel lege plekken over, zodat je wat extra tijd hebt, mochten zaken uitlopen. Houdt ook rekening met eventuele ziektes.

Extra
Welke projecten wil jij zelf oppakken? Welke droom heb je zelf nog? Het maakt niet uit welke droom, maar ook deze kun je incalculeren in je jaarplanning 2019. Het is belangrijk om te kijken of deze droom haalbaar is, hoe je hem kunt bereiken en of het niet ten koste gaat van je normale taken.

Conclusie
Een jaarplanning voor 2019 maken is aan te raden, omdat je op deze manier een beter overzicht hebt en je doelen sneller en beter bereikt worden.
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Zijn deze doelen realiseerbaar? Hoeveel tijd gaan ze kosten en heb ik die tijd?

Share