Tips voor het werven van Duits personeel 

Tips voor het werven van Duits personeel 

De realiteit is dat in veel sectoren in ons land voldoende vakmensen ontbreken. Dan is het belangrijk om ook over de grens te durven kijken. Recruitment van Duits personeel is uiteraard qua taal en afstand vaak eenvoudiger dan verder weg te zoeken. Er zijn in Nederland recruiters die overal bij de oosterbuur goede contacten hebben. Maar wat moet je weten over Duitsers in het algemeen als je die in (tijdelijke) dienst wilt nemen?  

1. Duitsers nemen niet graag afstand van hun vaderland. 

Duitsers zijn niet onwillig om in het buitenland te werken, maar bij voorkeur willen ze daarvoor liever niet emigreren. Van de Duitse werknemers die in het buitenland willen werken, zou maar 25% daarvan ook bereid zijn om te emigreren. Voor Nederlanders is dat bijna dubbel zo hoog. Het is een van de zaken waar je rekening dient te houden als je in Duitsland gaat recruiten.

2. Duitsers hebben niet echt een voorkeur om in Nederland te gaan werken.

Terwijl voor Nederlanders de oosterbuur een van de favorieten is om een buitenlandse baan te zoeken, geldt het omgekeerde niet. Gevraagd naar hun voorkeur om in het buitenland te gaan werken, komt Nederland voor Duitse werknemers pas op plaats 13, ver achter bijvoorbeeld Oostenrijk. Het is derhalve belangrijk om de baan aantrekkelijk te maken.

3. Het eerste contact moet bij voorkeur per e-mail verlopen.

Bijna de helft van de Duitse werknemers ziet het eerste contact het liefst op een relatief formele manier verlopen met een E-mail. Een persoonlijk contact of de telefoon/social media komen pas later in het proces aan de orde. 

4. Duitsers onderhandelen meer over het salaris dan Nederlanders.

Dit is beslist een punt waar je als Nederlandse werkgever rekening mee moet houden. Duitse werknemers zijn gewend meer te praten over salaris, vergoeding voor overuren en onregelmatige diensten dan in ons land gewoon is. Daarbij zijn ze geïnteresseerd in een toekomstig carrière-pad, flexibele uren en werken vanuit huis. Een vast arbeidscontract staat minder hoog op het verlanglijstje. 

5. Feedback is belangrijk tijdens de sollicitatieprocedure.

Bij Duitsers is een persoonlijke feedback op hun sollicitatie van groot belang. Ze ontmoeten graag de werkgever of het team waarvoor ze gaan werken indien het sollicitatieproces positief wordt afgerond. Dat is bij Nederlanders minder. Ook Duitsers willen graag een snelle afwikkeling waarbij een periode van vijf weken wel het maximum is. Bij Nederlanders is dat nog een week minder.

6. Duitsers zoeken minder actief naar een nieuwe baan.

In ons buurland zoeken de meeste topwerknemers per voorkeur naar een nieuwe baan binnen het bedrijf waar ze al werken. Daarnaast houden ze de arbeidsmarkt wel in het oog maar willen dan wel iets dat ze echt aanspreekt als ze daarvoor hun huidige baan moeten opgeven. Als Nederlandse werkgever moet je dan wel iets bijzonders te bieden hebben  om interessant gevonden te worden.

Tip: Als je in het buitenland zoals Duitsland wilt werven, kies dan voor een internationale partner die kennis van zaken heeft. Het zelf plaatsen van een vacature heeft maar zelden resultaat.

Share