Nieuwsgroepen: Een Usenet manier van samenkomen 

Nieuwsgroepen: Een Usenet manier van samenkomen 

Wanneer je een beetje bekend bent met Usenet weet je wellicht wat een nieuwsgroep betekent. Toch zijn veel pas-gebruikers nog niet helemaal op de hoogte van alle mogelijkheden van zo’n nieuwsgroep. In deze blog leggen we jou aan de hand van een aantal belangrijke punten uit wat zo’n nieuwsgroep nu precies inhoudt, of het veilig is en wat je er allemaal mee kunt. 

Een nieuwsgroep, wat is dat? 

Laten we bij het begin beginnen. Een nieuwsgroep kun je vergelijken met een forum op het gewone internet. Heel het Usenet is ingedeeld in verschillende nieuwsgroepen met ieder zijn eigen onderwerp. In deze nieuwsgroepen zijn er discussieplaatsen. Hierin kun je een discussie voeren naar ook bestanden downloaden. Je moet lid worden van een nieuwsgroep om eraan te kunnen deelnemen of om te kunnen downloaden. Je komt via de nieuwsgroepen in contact met andere gebruikers en blijft tegelijkertijd anoniem op je eigen netwerk. Dit maakt Usenet een heel veilig systeem. 

De kosten van een nieuwsgroep

Het is goed om te weten dat deelnemen aan verschillende nieuwsgroepen bijna nooit volledig gratis is. Voordat je kunt deelnemen aan een nieuwsgroep sluit je eerst een abonnement af voor het gebruik van Usenet. Er zijn hiervoor verschillende providers met verschillende pakketten die je af kunt nemen. Voor een klein pakket betaal je ongeveer zo’n twee euro per maand. Voor dit geld heb je toegang tot verschillende soorten nieuwsgroepen. De prijs van je abonnement is gebaseerd op het aantal verbindingen die je kunt maken en de snelheid waarmee je gebruik kunt maken van Usenet. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten voor het gebruik van Usenet kun je onbeperkt terecht in de verschillende nieuwsgroepen. 

Wat kun je precies doen in een nieuwsgroep? 

In de nieuwsgroepen kun je discussiëren over heel veel verschillende onderwerpen. Nieuwsgroepen zijn ingedeeld in zogenaamde hierarchies en worden aangegeven met een afkorting. Zo kun je gemakkelijk de onderwerpen bekijken die jouw interesseren. Binnen een nieuwsgroep kun je bijvoorbeeld discussiëren over bepaalde onderwerpen of je kunt er bestanden downloaden die je interessant vindt. Omdat de bestanden die op het Usenet vinden niet beschermd mogen zijn met auteursrecht kun je eigenlijk nooit een ‘illegaal’ bestand downloaden. Je kunt er wel van allerlei nieuwe dingen vinden zoals bijvoorbeeld muziekalbums of literatuurstukken die nog niet zijn uitgebracht. Veel upcoming artiesten gebruiken Usenet om goedkoop en snel hun muziek te verspreiden om zo naamsbekendheid te genereren.    

Share