Zó verbeter je de motivatie van medewerkers

Zó verbeter je de motivatie van medewerkers

Wist je dat een goede werkplek de motivatie en concentratie van medewerkers ontzettend kan verbeteren? Hierdoor wordt het allerbeste uit alle medewerkers gehaald en bereikt iedereen de beste werkresultaten. Andersom geldt hetzelfde: met een slecht ingerichte werkplek worden er minder goede resultaten behaald. In deze blog lees je welke aanpassingen je kunt doen aan de werkplek om te zorgen dat er een zo motiverend mogelijke werkomgeving ontstaat.

  1. Motiverende led verlichting

Licht beïnvloedt onze activiteitenniveaus en onze concentratie en is hierdoor een belangrijke factor in het verhogen van de motivatie en de prestaties van medewerkers. Niet voor niets wordt er aangeraden om voor zo veel mogelijk daglicht te zorgen op de werkplek. Dit is echter niet altijd mogelijk, en in die gevallen is led verlichting (bijvoorbeeld in de vorm van led TL verlichting of led panelen) een goed alternatief. 

Led verlichting heeft een hogere lichtopbrengst dan andere soorten verlichting. Uit onderzoek is gebleken dat dit soort verlichting daarom zorgt voor een hogere concentratie. Het is dus altijd verstandiger om een led TL buis of een led paneel op te hangen dan een conventionele TL buis. Lampen met een lage lichtintensiteit stimuleren namelijk de productie van melatonine, wat een slaaphormoon is. Anders gezegd zorgen deze lampen ervoor dat er seintjes naar de hersenen gestuurd worden dat het tijd is om te gaan rusten, waardoor je activiteitsniveau omlaag gaat en je je moe voelt. 

Doordat led lampen ook nog eens veel minder ‘flikkeren’ dan andere soorten verlichting zijn dit soort lampen nóg bevorderlijker voor de concentratie. Waar oude TL buizen bijvoorbeeld honderden keren per seconden aan en uit gingen, doen led TL buizen dit veel minder. Doordat dit flikkeren zeer vermoeiend is voor de ogen en je ook weer moe maakt, kun je beter voor led kiezen. Op die manier zit je een goede concentratie en motivatie zo min mogelijk in de weg.

Verlichting met een koude kleurtemperatuur is daarnaast ook altijd de beste keuze, omdat dit het meeste in de buurt komt van daglicht. Met verlichting met een warme kleurtemperatuur wordt geen motiverende werkomgeving gecreëerd, maar wordt eerder een gezellig gevoel opgewekt.

  1. Gebruik genoeg groen

Planten op de werkplek zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen ook voor een verbeterd binnenklimaat. Met planten wordt de luchtvochtigheid bijvoorbeeld gereguleerd en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. Uit onderzoek blijkt daarnaast ook dat medewerkers het thermisch comfort, de gemoedstoestand en de tevredenheid over het functioneren positief zagen veranderen door het toevoegen van wat groen op de werkplek. Ditzelfde onderzoek wees daarnaast uit dat deze medewerkers zelfs gemiddeld anderhalve dag minder ziek waren per jaar. Het toevoegen van planten is dus een enorme aanrader als je de werkprestaties wilt verbeteren en het ziekteverzuim wilt verminderen.

  1. Maak de werkomgeving visueel aantrekkelijk

Geluk is een laatste belangrijke factor in de productiviteit van medewerkers. Door te zorgen dat medewerkers gelukkig zijn op hun werkplek worden ook hun werkprestaties verbeterd. Het geluk van de medewerkers hangt uiteraard van vele factoren af. Een van de factoren is de werkomgeving. Een visueel aantrekkelijke werkomgeving maakt bijvoorbeeld gelukkiger dan een visueel onaantrekkelijke werkplek. Het positieve gevoel bij de werkplek wordt namelijk hoger, waardoor de medewerkers zich meer in willen zetten. Maak de werkomgeving dus visueel aantrekkelijk, bijvoorbeeld door planten en het gebruik van mooie meubelen, om te zorgen dat medewerkers gemotiveerder blijven.

Maak de werkplek zo motiverend mogelijk met behulp van bijvoorbeeld de juiste verlichting en planten. Zo zorg je ervoor dat je het beste uit alle medewerkers haalt. 

Share