Waarom heb ik een boekhouder nodig voor mijn bedrijf?

Waarom heb ik een boekhouder nodig voor mijn bedrijf?

Iedere ondernemer weet dat de boekhouding bijgehouden moet worden. Maar hoe u dat precies doet en wat u allemaal moet weten? Dat is een lastiger verhaal. Heeft u affiniteit met financiële zaken en administratie? Dan kunt u overwegen om (een deel van) uw boekhouding zelf te doen. Maar in de meeste gevallen is het inschakelen van een boekhouder een optie die veel voordelen met zich meebrengt. Welke voordelen dit zijn, leest u in ons nieuwste blog.

Administratie bijhouden

Een boekhouder houdt uw complete financiële administratie bij. Dat wil zeggen: alle bonnetjes, facturen en banktransacties worden geregistreerd, gecontroleerd en bijgehouden. U bent verplicht om deze administratie minstens zeven jaar te bewaren. U heeft deze gegevens nodig om te kunnen bewijzen dat uw aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat u daadwerkelijk recht had op bepaalde aftrekposten.

Facturen opstellen

Een factuur opstellen kunt u in de meeste gevallen gewoon zelf. Een boekhouder kan u hier wel bij helpen door software ter beschikking te stellen die het opstellen van factureren eenvoudiger maakt. U hoeft dan slechts enkele gegevens in te vullen, de rest wordt automatisch ingevuld.

Btw-aangifte opstellen

Een boekhouder kan de btw-aangifte opstellen, maar voor een kleine onderneming is het interessanter om dit zelf te doen. Ga na hoeveel btw u heeft ontvangen en hoeveel u heeft betaald. De betaalde btw trekt u van de ontvangen btw af en dan weet u precies hoeveel omzetbelasting u nog moet betalen of terugkrijgt. Een boekhouder kan uw btw-opstelling controleren en geeft een seintje als het weer tijd is om btw-aangifte te doen.

Aangifte inkomstenbelasting

Deze aangifte is complexer dan de btw-aangifte en veel ondernemers laten dit dus over aan een boekhouder. Er zijn namelijk veel regels en wetten die een rol spelen, een boekhouder is hier bekend mee. Het enige dat u nog moet doen is het aanleveren van alle stukken. Uw boekhouder weet welke stukken dit zijn.

Opstellen jaarrekening

Een boekhouder kan bij het afsluiten van het boekjaar voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Hoewel dit niet altijd verplicht is, is het wel verstandig om te doen. Zo houdt u inzicht in de financiële situatie van uw onderneming en ziet u precies hoeveel u heeft omgezet, uitgegeven en hoeveel winst u gemaakt heeft. De meeste boekhouders hebben software waarin wijzigingen direct doorgevoerd kunnen worden. Zo blijft u het hele jaar door op de hoogte van uw financiële situatie.

Boekhouder als adviseur

Meer dan alles is een boekhouder vooral een belangrijke adviseur voor uw bedrijf. Met zijn adviezen kunt u veel kosten besparen en bent u ook juridisch beter beschermd tegen mogelijke problemen. Op zoek naar een boekhouder in Hoofddorp? Uw boekhouder kan zich terugverdienen met goede adviezen.

Share