Waar let je op bij het uitkiezen van een elektrische fiets?

Waar let je op bij het uitkiezen van een elektrische fiets?

Elektrische fietsen zijn enorm populair in Nederland. Ze zijn ideaal, want je hoeft geen kracht te zetten en het fietsen gaat als vanzelf. Maar wanneer je wel even een lekkere work out wilt, dan kun je er ook gewoon op fietsen. En gaat het ineens hard waaien? Dan zet je hem gewoon weer op elektrisch. Met een e-bike spaar je flink veel brandstofkosten en buskaartjes uit. En je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Kortom een elektrische fiets biedt enorm veel voordelen. Maar hij is natuurlijk wel iets duurder dan een gewone fiets. Verder hangt veel ook af van de kwaliteit en duurzaamheid van de accu. We geven je even een overzicht waar je vooral op moet letten wanneer je een elektrische fiets gaat kopen.

Een goede accu

De accu is het belangrijkste onderdeel van je e-bike. Deze bepaalt het aantal kilometers dat je kunt fietsen. Wil je graag veel kilometers fietsen op je accu, dan moet deze dus een flinke capaciteit hebben. Ook heeft de accu een bepaalde levensduur. En wanneer hij ouder is, dan neemt de kwaliteit af en raakt hij sneller leeg. De accucapaciteit wordt uitgedrukt in Wh of Wattuur of Ampere-uur: Ah. Hoe hoger deze waarde, hoe langer de accu meegaat. Globaal genomen zijn er nikkel-metaal-hydride accu’s en Li-lon accu’s. De eerste zijn goedkoper, maar kunnen niet tegen temperatuurwisselingen en gaan minder lang mee.

Het gebruik van de fiets

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken? Rijd je alleen korte stukjes, zoals naar de supermarkt of naar school? Kies dan bij voorkeur voor een elektrische fiets die direct de juiste ondersteuning biedt. Rijd je er juist veel lange afstanden mee? Dan is een e-bike met een sterkere accu een aanrader. Op het stuur van de fiets zit meestal een display waar je de resterende capaciteit van de accu op kunt zien. Wel zo handig, want zo weet je hoeveel kilometer je nog kunt fietsen.

De locatie van de motor

Er bestaan drie typen motoren: voorwiel- achterwiel- en middenmotor. De voorwielmotor zit in de naaf van het voorwiel. Daardoor ziet deze e-bike er uit als een gewone fiets. Het voelt alsof je vooruit getrokken wordt en je kunt ook goed met deze accu fietsen wanneer hij leeg is. De middenmotor zit in de middenas van de e-bike. Door goede gewichtsverdeling is deze motor een aanrader, want zo is de fiets goed stabiel. Ook zit deze motor niet in de weg bij het plakken van een band. Middenmotoren zijn zeer krachtig en bieden goede ondersteuning. Een achtermotor voelt alsof je de wind in de rug hebt. Ze hebben altijd een derailleurversnelling en open kettingkast. Het zijn krachtige en stille motoren. 

Tests en een proefrit

Een andere goede manier om je keuze te bepalen is door even een kijkje te nemen in één van de vele e-bike tests. Zo hebben de Fietsersbond en ANWB dit jaar een flink aantal e-bikes getest. Ook reviews zijn goede informatiebronnen wanneer je een elektrische fiets wilt kopen. Op Kieskeurig.nl kun je jouw model e-bike selecteren en de reviews van gebruikers lezen. Wanneer je weet welk model je wilt gaan kopen, dan is het natuurlijk ook belangrijk om je e-bike even live te testen. Het gaat om een flink bedrag en dus is het belangrijk om te weten of je de fiets echt prettig vindt. Maak hiervoor een lange testrit bij een gespecialiseerde fietswinkel. Ook kun je daar gespecialiseerd advies krijgen over de elektrische fiets van jouw voorkeur.

Share