Vaststellingsovereenkomst bij je ontslag ontvangen? Ga nooit zomaar akkoord!

Ontvang je een vaststellingsovereenkomst van je werkgever bij je ontslag? Zorg dat je nooit direct tekent, maar ga na of er niet de mogelijkheid bestaat tot een betere deal. Zelfs al lijkt het aantrekkelijk om direct te tekenen als je werkgever jou wilt ontslaan, doe het niet. Laat er een expert naar kijken en zoek ook zelf uit of je er voor de volle honderd procent achterstaat. Is dit niet het geval? Dan is het beter om te onderhandelen met je werkgever en zo nodig rechtsbijstand in te schakelen.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Je werkgever wil je ontslaan? Dan zijn duidelijke afspraken uiterst belangrijk. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Uiteraard moet het dienstverband eindigen met wederzijds goedvinden. Wat dat betreft is een vaststellingsovereenkomst een slimme keuze. Afspraken die je met je werkgever maakt, worden hierin vastgelegd. Soms stuurt een werkgever uit zichzelf een vaststellingsovereenkomst zónder jouw inspraak. In dat geval mag je best scherp zijn op wat je krijgt aangeboden.

Verbeter je vaststellingsovereenkomst

Het eerste voorstel vanuit je werkgever is vaak niet het allerbeste voorstel. Bovendien is een voorstel dat rechtstreeks van je werkgever komt ook niet altijd volledig. Dit zorgt er soms voor dat je rechten misloopt. Vanuit de werkgever gezien logisch, want deze deal pakt voor hem gunstig uit. Uiteraard zit jij hier niet op te wachten en wil je gelijkwaardigheid. Soms moeten punten worden verbeterd of wil je meer invloed over de einddatum van je arbeidscontract. In andere gevallen wil je juist een hogere vergoeding omdat je daar juridisch gezien zeker recht op hebt.

Win juridisch advies in

Je werkgever wil je ontslaan? Schakel gerust een jurist in om na te gaan of er voor jou geen betere deal bestaat. Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft juristen in dienst die zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht. Deze professionals kijken vaak verder dan jij dat doet en dit voordelig voor jou uitpakken. Geen rechtsbijstandverzekering? Je kunt ook juridisch advies inwinnen bij het tegen vaste prijzen. Teken sowieso nooit zomaar, maar ga eerst na of deze vaststellingsovereenkomst voor jou het maximaal haalbare is.
 

Share