Ooit gehoord van de verloren was methode?

Ooit gehoord van de verloren was methode?

Een gieterij houdt zich bezig met allerlei soorten gietwerk en produceren van metalen gietstukken. Verschillende metalen zoals aluminium en gietijzer worden in vormen gegoten en worden ze tot vloeistof gesmolten. Daarna wordt het vloeibare metaal in een mal gegoten. Nadat het metaal is gestold en afgekoeld wordt de mal verwijderd waardoor er een metalen gietstuk is ontstaan. Aluminium en gietijzer worden het meest gebruikt, maar ook staal, brons, koper, magnesium, koper, zink en tin worden in de gieterij gebruikt om een gietstuk te maken. De meest voorkomende manier om metalen of glazen voorwerpen te gieten in verloren was methode.

Wat is de verloren was methode?

De verloren was methode is een techniek die komt uit Frankrijk en is dan ook beter bekend onder de naam cire perdue. Het grote voordeel van deze techniek is dat kleine producten met een hoge maatnauwkeurigheid kunnen worden geproduceerd door de gieterij. Daarnaast is het ook gemakkelijker om een serie gietstukken te produceren. Deze methode kent een aantal stappen. Het begint met het maten van een matrijs, welke de gieterij in eigen huis ontwikkelt. De matrijs is een negatief van het daadwerkelijke gietstuk. Deze wordt gemaakt van staal of aluminium. Hierna wordt deze vorm volgespoten met vloeibare was. Na het afkoelen heeft het wasmodel dezelfde vorm heeft als het uiteindelijke gietstuk. Gaat het om een serie dan worden er meerdere matrijzen gemaakt, hierna worden vormen gespoeld en worden ze meerdere malen ondergedompeld in een vloerbar slurrie. Hierna worden ze bestrooit met keramiekpoeder waardoor er een vuurvaste keramische mant eonstaat. Nadat alle lagen zijn aangebracht wordt de was met behulp van stoom uit de keramische vorm gesmolten. En nu komt ook de naam (het verloren wasmodel) weer terug, want uiteindelijk gaat het wasmodel verloren. De productvorm bestaat nu uit de keramiekmantel. Deze wordt op hoge temperatuur gebakken en vervolgens is het model klaar voor het gietproces.

Wat heeft de verloren was methode als voordeel?

De verloren was methode is een veelgebruikte vorm in een gieterij en biedt dan ook veel voordelen. Een van de grootste voordelen is dat dit gietwerk zich kenmerkt door nauwkeurige toleranties en lage oppervlakteruwheden. Hierdoor kan precisie gietwerk worden afgeleverd met hoge kwaliteitseisen. Daarnaast is er ook veel vrijheid in vormgeving en ontwerp. Andere voordelen zijn dat het vrijwel in elke staallegering kan worden gegoten door de gieterij. Hierdoor kunnen ook complexe vormen in 1 onderdeel worden gegoten. Daarnaast is de verloren was methode een fijne methode omdat er geen tot weinig mechanische nabewerking noodzakelijk is. De gieterij kan het dan ook gebruiken voor kleine series of voor groter series. Wil je meer weten wat de voordelen zijn en hoe het kan worden ingezet? Neem dan eens contact op met de gieterij voor meer informatie.

Share