Werken als kassamedewerker? Dit moet je weten!

Werken als kassamedewerker? Dit moet je weten!

Als kassamedewerker ben je hét visitekaartje van een supermarkt. Je bent voor veel mensen hun dagelijkse aanspreekpunt en hebt een aantal grote verantwoordelijkheden, zoals het juist bijhouden van het geld in de kassa en het alert zijn op winkeldiefstal. 

Als kassamedewerker heb je behoorlijk wat skills nodig

Het werk als kassamedewerker is zo eenvoudig nog niet. Als caissière ben je verantwoordelijk voor het afrekenen en correct afhandelen van aankopen van klanten. Je moet zorgvuldig met geld om kunnen gaan en het hoofdrekenen aardig onder de knie hebben, want je moet binnen enkele seconden klanten kunnen voorzien van hun wisselgeld. Terugtellen is daarbij een must.

Tevens niet onbelangrijk: als kassamedewerker dien je ook nog eens een goede babbel in huis te hebben. Klanten kiezen vaak voor een bemande kassa omdat zij het menselijk contact fijn vinden, ook al duurt het maar enkele minuten. Je bent het laatste aanspreekpunt voor klanten, dus je wilt dat ze met een goed gevoel de winkel verlaten. Dat doe je door vriendelijk en enthousiast met ze mee te praten en goede service te verlenen. Die vriendelijkheid en klantgerichtheid dien je vast te houden, ook als je een heel verlegen of juist een boze klant voor je kassa hebt staan.

Terugtellen als kassamedewerker: waarom is dat belangrijk?

Terugtellen is helaas niet iets wat je op school leert, maar het is essentieel om dit trucje als kassamedewerker onder de knie te krijgen. Je bent daardoor namelijk niet alleen transparant naar de klant (die kan immers met jou meetellen), maar je controleert ook direct jezelf. Als je te veel of te weinig wisselgeld teruggeeft kan dit een kasverschil veroorzaken. Dit betekent dat het saldo dat in de boekhouding wordt bijgehouden verschilt met het geld dat zich daadwerkelijk in jouw kassa bevindt.

Wees alert als kassamedewerker!

Als kassamedewerker is het jouw taak om te zorgen dat het qua kas altijd goed zit. Je moet oplettend zijn als het gaat om slinkse trucjes, zoals vals geld. Hoewel vrijwel alle supermarkten tegenwoordig machines hebben die vals geld er zo tussenuit pikken, is het handig om ook zonder machine de echtheid van euro’s te kunnen herkennen. Dat kan bijvoorbeeld ook middels een speciale pen. Als je hiermee een streep of krabbel zet op een biljet en deze verdwijnt, dan is het biljet echt.

Nog beter is het natuurlijk als je als kassamedewerker op het blote oog valse biljetten kan herkennen. Alle biljetten hebben kenmerken waaraan je kunt zien of ze echt zijn. Zo kun je de inkt voelen op echte bankbiljetten, een watermerk en veiligheidsdraad zien als je een biljet tegen het licht houdt, en het lichteffect op het groene cijfer controleren.

Werken als kassamedewerker: uitdagend en gezellig!

Het werk als caissière is uitdagend, maar ook reuze gezellig! Als kassamedewerker krijg je iedere dag te maken met uiteenlopende situaties. Daar leer je ontzettend veel van: klantvriendelijkheid, adequaat reageren en snel hoofdrekenen zijn slechts enkele voorbeelden van de vaardigheden die je met deze baan traint. Een ding is zeker: voor een kassamedewerker is geen werkdag hetzelfde.

Share