Waarom steeds meer gepensioneerden weer gaan werken

Waarom steeds meer gepensioneerden weer gaan werken

Voor velen lijkt het pensioen van vandaag de dag veel op werk. Het verschil? Voor mensen die werken in hun pensioenjaren, doen zij dit nu op hun voorwaarden, niet op die van hun werkgever. Veel recente gepensioneerden zeggen in verschillende onderzoeken dat ze na hun pensionering op zijn minst “een beetje” willen blijven werken. Dit kan het best worden omschreven als een stille terugkeer. Gegevens tonen aan dat de stille terugkeer naar het werk van voormalige gepensioneerden op een hoger niveau ligt dan voor de pandemie. Waarom zouden mensen die tientallen jaren hebben gewerkt en eindelijk met pensioen kunnen, weer aan het werk gaan? Een van de redenen is dat we allemaal veel gezonder oud worden en dus op latere leeftijd meer kunnen dan 50 jaar geleden en ten tweede willen mensen onderdeel van de maatschappij blijven uitmaken en is er dus steeds meer vraag naar 65 plus werk. Over de andere redenen lees je in deze blog!

Gedeeltelijk omvatten de redenen voor terugkeer wat velen denken, geldzorgen en de dreiging van inflatie. Enquêtegegevens geven aan dat 27% van degenen die stilletjes weer aan het werk gingen, dit deed omdat ze het geld nodig hadden en nog eens 21% vreesde dat inflatie hun pensioen aan het uithollen was. Uit de gegevens blijkt echter dat de belangrijkste reden voor de stille terugkeer geen geld- of inflatie problemen zijn! Maar liefst 60% van de gepensioneerden die weer aan het werk gingen, zeiden namelijk dat ze gewoon “op zoek waren naar iets om te doen”. Veel mensen worstelen met hoe ze hun tijd moeten besteden nadat ze met pensioen zijn gegaan en missen de sociale band die werk hen biedt.

Werk dient namelijk andere kritieke functies die veel verder gaan dan geld. Het is zeer waarschijnlijk dat we meer uren doorbrengen met onze collega’s dan met onze familie en vrienden; bijgevolg maakt werk een groot deel uit van onze sociale wereld. Werk structureert onze dagen, zo niet altijd naar onze zin. Dagen zonder iets te doen of zonder doel kunnen eindeloos aanvoelen. 

Uit gegevens blijkt dat meer dan de helft (52%) van degenen die stilletjes terugkeerden blij was om weer aan het werk te gaan, 42% zei zelfs enthousiast te zijn om weer aan het werk te gaan. Net als jongere werknemers waren gepensioneerden die weer aan het werk gingen op zoek naar flexibiliteit. De overgrote meerderheid (79%) wilde parttime werken. 

Tegenwoordig is er zowat in elke branche een personeelstekort, vandaar overal bordjes zoals ‘bedieningspersoneel gezocht’ of ‘hoveniers gezocht.’ Gepensioneerden zijn een over het hoofd geziene talentenpool die bedrijven kunnen en moeten inschakelen om arbeidstekorten tegen te gaan!

Dat gezegd hebbende, terugkeren naar het werk is niet zonder problemen. Bijna 30% van de gepensioneerden die werden ondervraagd, gaven aan zenuwachtig, stressvol en gefrustreerd te zijn over hun terugkeer naar het werk. Na pensionering weer in het werkritme komen kan een uitdaging zijn. Bedenk eens hoe moeilijk het voor veel mensen is geweest om na de pandemie weer aan het werk te gaan. Gepensioneerden kunnen meerdere en toenemende zorgen hebben. Dit kunnen gevoelens zijn van ‘roestig’ zijn na een jaar of vele jaren weg te zijn geweest. Hoe schrijf je een cv met tientallen jaren gevarieerde ervaring? Hoe bereid je je voor op een interview met iemand van de leeftijd van je kind of zelfs kleinkind? Wat is een passende vergoeding? En helaas zullen velen geconfronteerd worden met de terechte angst om niet geaccepteerd te worden door werkgevers en jongere collega’s op werkplekken.

Toch zijn veruit de meeste gepensioneerden die weer aan het werk gaan daar uitermate tevreden over en beschouwen dit als iets wat hen gelukkig maakt. Deze ouderen creëren stilletjes iets anders… een nieuwe levensfase die de pensioenleeftijd van vandaag als een mijlpaal ziet, niet als een afscheid!

Share