Welke beroepen kun je uitoefenen met een opleiding grafisch vormgever

Welke beroepen kun je uitoefenen met een opleiding grafisch vormgever

Met een opleiding grafisch vormgever kun je van je creatieve natuur je beroep maken. Want met deze opleiding kun je aan de slag op de redactie van tijdschriften en kranten, reclamebureaus of de PR- of communicatie-afdeling van een bedrijf. Is IT jouw ding, dan wil je met de opleiding grafisch vormgever misschien wel carrière maken als webdesigner.
Ook werkt de grafisch vormgever op de redactie van reclamefolders, kranten en tijdschriften. Hoe zet je de teksten neer, waar komen de foto’s? Hoe deel je de website in en welke kleuren en lettertypes gebruik je voor de koppen? Dit wordt bepaald door een team van grafisch vormgevers.

Werken als zzp’er of freelancer

Veel mensen met de opleiding grafisch vormgever kiezen ervoor om zzp’er te worden of freelancer, waarbij ze bijvoorbeeld reclamefolders, advertenties of visitekaartjes maken in opdracht van particuliere klanten of bedrijven. Stel jij je al voor dat je je eigen webshop hebt, waarop klanten hun eigen geboortekaartjes kunnen kiezen? Of uitnodiging voor een bruiloft kunnen samenstellen? Zodat je klanten hun eigen foto’s kunnen toevoegen en kunnen kiezen uit logo’s, afbeeldingen, lettertypes, lay-outs en designs die jij hebt ontworpen en samengesteld?

Het belang van een goed verbeeldingsvermogen

Als grafisch vormgever moet je een goed verbeeldingsvermogen hebben en visueel ingesteld zijn. De opdrachtgever geeft meestal in grote lijnen een idee van een opdracht en het is aan jou als grafisch vormgever om deze ideeën in concreet beeld om te zetten. Soms werk je hierbij zelfstandig, vaak ook werk je samen met collega’s in een team.

Art director, beeldredacteur, docent of…

Er zijn nog meer beroepen waarop de opleiding grafische vormgever een handige opstap kunnen zijn, zoals: Art director, beeldredacteur of docent.
Een Art Director is een eindredacteur voor het grafische aspect van een product, zoals een tijdschrift. Hij of zij neemt de eindbeslissingen over de uitvoering van de beeldpublicatie die wordt aangedragen door het grafisch vormgevings-team.
De beeldredacteur houdt zich bezig met de keuze van verschillende beeldmaterialen. Hij stelt ze samen en onderhoudt hier over contact met degenen die het beeld aanleveren, zoals fotografen of illustrators.
Misschien wil je met een aantal jaren ervaring als grafisch vormgever ook wel aan de slag als docent binnen het vakgebied. Als docent Photoshop, bijvoorbeeld.
Als jij creatief bent, enthousiast en visueel ingesteld kun je met de opleiding grafische vormgeving dus alle kanten op.

Share