Wanneer een brandwacht huren?

Wanneer een brandwacht huren?

Wanneer je van plan bent een project of evenement te organiseren is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Om zo’n vergunning te bemachtigen moet je vaak aan tal van regels voldoen met betrekking tot brandpreventie. Je locatie laten keuren door de reguliere brandweer is echter geen optie aangezien zij alleen in actie komen als een brand al is uitgebroken. Gelukkig kun je een particuliere brandwacht huren om je project tot een succes te maken. Een goede brandwacht werkt uitsluitend met Rijksgediplomeerde mensen die zorgen dat je bedrijf aan alle toepasselijke regels voldoet, zodat jij, je personeel en andere aanwezigen veilig kunnen werken.

Andere situaties voor brandwacht huren

De meeste organisaties schakelen een brandwacht in om te voldoen aan de vereisten voor een vergunning. Er zijn echter tal van andere situaties denkbaar waarin het aan te raden is een deskundige brandwacht te huren. Bedrijven in de chemische sector bijvoorbeeld krijgen regelmatig inspecties vanuit de overheid om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Om boetes en andere maatregelen te voorkomen kun je een brandwacht huren die nagaat of je bedrijf de inspectie zal doorstaan. Daarnaast zijn organisaties verplicht een brandwacht in te huren wanneer sprinkler- en blusinstallaties niet werken of onderhouden worden.

Controleren van de brandveiligheid

Wanneer je besluit een brandwacht te huren neemt een expert eerst je plannen met je door. Om te weten welke deskundigen langs moeten komen is het uiteraard van belang te bepalen of je bijvoorbeeld gaat werken met zware machines of bepaalde chemische stoffen. Vervolgens komt er een team brandwachten langs om je locatie te inspecteren. Zij weten als geen ander waar ze op moeten letten om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden. De inspectieronde van de brandwacht resulteert in een gedetailleerde risico-inventarisatie, waarin voor jou inzichtelijk wordt wat de grootste risico’s zijn. Het rapport bevat ook een reeks aanbevelingen waarmee je deze risico’s vermijdt of inperkt.

De verschillende specialisaties binnen de brandwacht

Een brandwacht werkt doorgaans met een team aan vakmensen. Allereerst zijn er natuurlijk de brandwachten zelf, specialisten met verstand van alles wat tot brand kan leiden. Verder kun je industriële brandwachten, bedrijfshulpverleners, gasanalisten, mangatwachten of rescueteams huren. En een veiligheidsexpert kan je meer vertellen over zaken als beschermende maatregelen voor personeel of het creëren van voldoende nooduitgangen. 

Surveillance ter plaatse

Soms is het nemen van preventieve maatregelen afdoende om aan de gestelde eisen te voldoen. In andere gevallen echter blijven periodieke keuringen of toezicht op locatie nodig om de veiligheid te garanderen. Ook in dergelijke situaties biedt een brandwacht huren uitkomst. Zo zijn er deskundigen die toezien op de naleving van arbeidsrechtelijke voorschriften als de aanwezigheid van beschermende kleding en de opslag van gevaarlijke stoffen. Wanneer het vereist is om ook tijdens het werkproces of evenement toezicht op locatie te hebben levert een brandwacht verder zogenaamde mangatwachten. Zulke mangatwachten grijpen bij een eventueel ongeval snel in en weten hoe ze aanwezigen in veiligheid moeten brengen.

Share