Met deze tips verhoog je de werksfeer door het geven van oprechte complimenten

Met deze tips verhoog je de werksfeer door het geven van oprechte complimenten

Niets zo prettig als waardering krijgen van een collega voor je werk. Met zo’n collega werk je graag samen en blijf je ook gemotiveerd. Zo denkt je collega er ongetwijfeld ook over, dus hier enkele tips om je collega’s te complimenteren en de werksfeer te verhogen.

Maak het compliment inhoudelijk

Aardig, horen dat je een leuke blouse aanhebt, maar niet het compliment waar je op wacht na dagen ploeteren op een project. Dus laat het compliment over het werk gaan dat je collega verricht. Ook moet je niet te veel focussen op het resultaat; het gaat juist om de inhoud. Als iemand weken lang ergens op ploetert en het resultaat blijkt tegen te vallen, dan komt een compliment over dat resultaat al vlug over als ironisch bedoeld. Complimenteer in plaats daarvan het harde werk en de inzet van je collega.

Maak het compliment persoonlijk

Je collega’s zijn net als jij mensen van vlees en bloed. Een simpel ‘Hé, dat heb je goed gedaan’ is een nogal leeg compliment. Probeer in plaats daarvan: ‘Hé Sandra, wat heb je een goede deal weten te sluiten met die verkoper; scheelt ons echt een boel geld!’

collegas-complimenten-geven-

Maak het compliment oprecht

Hoewel een collega een compliment altijd leuk vindt om te horen, geldt dat alleen als het compliment oprecht is. Geef het compliment dus alleen als je het echt meent en niet als zoethoudertje; daar prikt iedereen zo doorheen.

Maak er een gesprek van

Wanneer je een compliment echt meent, geef je een collega het gevoel dat hij of zij bijzonder knap werk heeft verricht. Doorvragen is niet alleen leuk voor je collega, maar je kunt er zelf ook nog eens wat van opsteken. Want heel knap hoe je collega met die klacht van de klant is omgegaan, maar hoe heeft hij of zij dat eigenlijk opgelost? En wellicht kun jij het in de toekomst bij een soortgelijke situatie ook zo aanpakken?

Aan de slag!

Met bovenstaande pointers heb je alles in huis om een persoonlijk, oprecht, inhoudelijk compliment te geven aan je collega’s. Je zult merken dat je met deze tools in huis niet alleen je collega’s motiveert, maar ze ook nog eens met meer waardering naar jou gaan kijken. Want je zult merken: complimenten geven leidt tot complimenten ontvangen. En wie wil dat nou niet?

Share