Hoe ziet een patchkast eruit en wat is het nut?

Hoe ziet een patchkast eruit en wat is het nut?

Een installateur werkt dagelijks met een patchkast. Een patchkast vormt namelijk het hart van een netwerk binnen een bedrijf, instelling of organisatie. Een patchkast is een behuizing voor het veilig opbergen van servers en UPS-en, maar ook voor het afmonteren van UTP bekabeling. Bestaande uit een voor- achterdeur en zijwanden die allen voorzien zijn van sloten maakt dat de juiste mensen altijd bij het apparatuur kunnen komen mocht er zich binnen het netwerk een storing voordoen.  

Type patchkasten

Er bestaan grote netwerken die voorzien zijn van enorme hoeveelheid aan aansluitpunten zodat iedereen op zijn werkplek een netwerkverbinding heeft. Daar zit een stap tussenin en de kleinste netwerken zijn over het algemeen thuisnetwerken. Want ook thuis zijn we tegenwoordig non-stop verbonden met het internet en willen we ook graag in iedere ruimte toegang hebben. 

Met behulp van een patchkast kan ieder netwerk, groot, middel of klein, eenvoudig gestructureerd worden. Voor hele kleine netwerken zijn er 10 inch patchkasten beschikbaar. In bedrijven, organisaties en instellingen worden over het algemeen 19 inch patchkasten geïnstalleerd. Deze zijn verkrijgbaar in de varianten staande patchkasten, mini patchkasten en wand patchkasten. 

Indien de ruimte beperkt is kan een mini patchkast of een wand patchkast de oplossing bieden. Een mini patchkast kan eenvoudig onder een bureau worden geplaatst, maar heeft nog wel de mogelijkheid tot het plaatsen van een server. Een wandkast is geschikt voor het monteren aan de wand en wordt over het algemeen gebruikt voor het monteren van UTP bekabeling. 

Een 19 inch patchkast

Alle varianten 19 inch patchkasten zijn voorzien van een 19 inch profiel. 19 inch (48,26 cm) is een standaard maatvoering die wordt gehanteerd bij het installeren van accessoires in een patchkast. Deze accessoires hebben allemaal dezelfde breedte en zijn voorzien van 19 inch montageprofielen. Op deze manier kunnen ze eenvoudig gemonteerd worden in een patchkast en geeft het de structuur die nodig is om een netwerk goed te laten functioneren.  

Share