Aanhangwagen geremd of ongeremd

Aanhangwagen geremd of ongeremd

Hoe kies ik de geschikte aanhangwagen? Moet ik een geremde of ongeremde aanhanger kiezen? Dat is totaal afhankelijk waarvoor je de aanhangwagen wilt gaan gebruiken. Ben je al in bezit van een rijbewijs BE, dan kan je een zwaardere en grotere aanhangwagen trekken (als het trekkende voertuig ook geschikt is natuurlijk). Dan is een geremde aanhangwagen een goede uitkomst. Een ongeremde aanhanger heeft minder laadvermogen maar voor een ongeremde aanhangwagen heb je alleen een rijbewijs B nodig om deze te mogen trekken.
Bekijk hier het volledig overzicht aanhangwagens: aanhanger kopen

Geremde aanhangwagen

De geremde aanhangwagens zijn voorzien van een oplooprem. De geremde aanhangers worden het meest gebruikt om zware en grote spullen te vervoeren, deze zijn daar uitermate geschikt voor.
Een geremde aanhanger met een laadvermogen boven de 750 kg moet gekeurd worden. Ook moeten deze aanhangwagens een eigen kenteken hebben. Geremde aanhangers gaan tot een veel hoger laadvermogen als ongeremde aanhangers.
Maar voor deze soort aanhangers heb je wel een ander rijbewijs nodig. Je kan dus niet zomaar met deze aanhangwagens de weg op. Je moet hiervoor in bezit zijn van een rijbewijs BE. Geremde aanhangers hebben een maximaal laadvermogen van 3.5 ton. Achteruitrijden met een geremde aanhangwagen kan niet zomaar, hiervoor moet een mechaniek aanwezig zijn.
Geremde aanhangers remmen mee met de auto, wanneer je de rem in trapt van de auto remt de aanhangwagen ook mee. Voor geremde aanhangers is er veel keuze en ieder soort aanhangwagen zijn er geremde modellen. Ook heb je meer keuze over de het laadvermogen en kan je meestal kiezen voor grotere afmetingen.

Ongeremde aanhangwagen

Ongeremde aanhangwagens worden het meeste gebruikt bij het vervoeren van kleine goederen, of voor groen afval. Voor zulke klussen zijn deze aanhangwagens ideaal. De ongeremde aanhangers zijn meestal ook niet heel groot, waardoor je ze ook makkelijk in de garage of onder een afdak kan zetten.
Ongeremde aanhangers gaan tot een laadvermogen van 750 kg dit is inclusief het gewicht van de aanhangwagen zelf. Het voordeel van ongeremde aanhangwagens is dat ze vaak wel licht zijn, waardoor je nog wel een hoog netto laadvermogen overhoudt. Deze aanhangwagens mag je trekken met een normaal rijbewijs B. Deze zijn dus voor de meeste mensen een stuk toegankelijker. Achteruitrijden is bij een ongeremde aanhangwagen geen probleem. Ongeremde aanhangers remmen door de rem van de auto en remmen dus niet vanzelf mee.
Kies je voor een ongeremde aanhangwagen dan heb je wel minder keuzes. Dit zijn de verschillende ongeremde aanhangwagens:
– Bakwagens
– Plateauwagens
– Kippers
– Multitransporters
– motortrailers
– bagagewagens

Het geld wel dat in de meeste gevallen er ook minder keuze is in de afmetingen en er is weinig keuze in het laadvermogen.

Wettelijke eisen aanhangwagens

Bij een ongeremde aanhanger ben je zelf verantwoordelijk voor de staat van de aanhanger. Deze hoeft dus ook niet gekeurd te worden bij het RDW. Geremde aanhangers moeten daarentegen wel gekeurd worden bij het RDW. Ook zijn geremde aanhangers verplicht om een eigen kenteken te hebben.
Nieuwe aanhangers moeten aan de volgende punten voldoen bij het RDW:
–  Identificatie licht
– Identificatie zwaar
– Inschrijving kentekenregister
– Tenaamstelling via RDW

Voor een gebruikte aanhangwagen gelden andere regels:
– Identificatie licht
– Verlichting
– Identificatie zwaar
– Gebruiksdoel voertuig zwaar
– Inschrijving kentekenregister
– Tenaamstelling via RDW

Share