Wat zijn de verschillen tussen Payroll en uitzendbureau voor een werknemer?

Wat zijn de verschillen tussen Payroll en uitzendbureau voor een werknemer?

Wanneer je als werknemer aan de slag gaat, kun je te maken krijgen met verschillende manieren waarop het werkgeverschap geregeld wordt. Het bedrijf waar je werkzaam bent, kan dit zelf regelen, maar kan ook besluiten om het uit te besteden. In deze blog leggen we daarom uit wat het verschil is tussen Payroll en uitzendbureau voor een werknemer.

Payroll

Als je te maken krijgt met Payroll ben je aangenomen door het bedrijf zelf, maar heeft het bedrijf besloten om het werkgeverschap niet zelf op zich te nemen. Het wordt dan uitbesteed aan een payrollonderneming, die zorgt voor zaken als het uitbetalen van salaris, loonstrook, ziekteverzuim et cetera. Dit betekent dat het payrollbedrijf hiermee ook juridisch werkgever wordt.
Als het bedrijf door omstandigheden zoals faillissement of sluiting niet meer kan voorbestaan, zorgt de payrollonderneming ook voor ander werk of regelt het ontslag.

Werken via een uitzendbureau

Werken via een uitzendbureau houdt in dat je in dienst bent van het uitzendbureau. Zij zenden je uit en zoeken werk voor je. Het uitzendbureau verzorgt ook het werkgeverschap, zoals salaris, loonstrook, ziekteverzuim et cetera. Het bedrijf waar je komt te werken, is de zogenaamde inlener en die kan jou voor langere of kortere tijd inhuren. Wanneer die periode af is gelopen, kan het uitzendbureau ander werk voor je zoeken, maar dat is niet verplicht.
Het belangrijkste verschil zit hem dus in de manier waarop werknemers geworven worden, namelijk door het bedrijf zelf of door het uizendbureau. Ook zit er een verschil in wat er gebeurt als het dienstverband eindigt. Bij Payroll regelt de payrollonderneming het ontslag of zorgt voor ander werk. Bij een uitzendbureau kan er ander werk voor je gezocht worden, maar dat is niet verplicht. Zowel Payroll als uitzendbureau hebben voor- en nadelen. Het is aan het bedrijf zelf waar ze voor kiezen, de werknemer heeft daar geen invloed op.

Share