10 effectieve en originele manieren om goed personeel te vinden

10 effectieve en originele manieren om goed personeel te vinden

Vandaag de dag liggen veel ondernemers wakker van de vraag Waar kan ik personeel vinden? De vraag Waar kan ik personeel vinden is in tal van economische sectoren urgent, omdat er sprake is van veel personeelstekorten. Of het nu om de horeca gaat, het onderwijs, de zorg of het MKB: succesvol personeel werven is belangrijker dan ooit tevoren. Maar we horen je je al afvragen: Hoe kom ik snel aan personeel? Hoe recruit je mensen? En waar kan ik personeel vinden, zodat ik mijn bedrijf kan blijven runnen? In dit artikel hebben we de meest originele manieren om personeel te werven voor je verzameld. Effectief personeel werven doe je tegenwoordig door origineel te zijn en breed in te zetten op alle mogelijke kanalen. Denk bijvoorbeeld aan personeel werven via social media of – zelfs ja, het kan echt! – gratis personeel werven.

1. Effectief personeel werven door bestaande collega’s aan het woord te laten

Als je succesvol personeel werven wilt, is een van de beste manieren om dit te realiseren bestaand personeel voor dit doel inschakelen. Maar hoe werkt deze originele en creatieve manier van personeel werven? Deze personeelswerving als methode origineel rekruteren maakt je bedrijf persoonlijk. Laat je medewerkers bijvoorbeeld vertellen, in een video of op je website, waarom ze zo graag bij jouw bedrijf werken en wat hen motiveert. Deze methode van creatief personeel werven geeft jouw onderneming een menselijk gezicht. Fijn is natuurlijk ook dat kandidaten en geïnteresseerden meteen kunnen zien wie hun collega’s zijn. Met deze creatieve manier van personeel werven vergroot je hoe dan ook de aandacht voor jouw vacature!

2. Stel een heldere én aantrekkelijke vacaturetekst op

De vraag waar vind je personeel is een belangrijke kwestie. Als je wilt weten hoe nieuwe werknemers aantrekken, is het van belang om je te realiseren dat de vacaturetekst een hoop kan doen. Cruciaal bij deze manier van effectief personeel werven, is dat je moet zorgen voor duidelijkheid. Wees glashelder over de functie, wat daarvoor benodigd is en wat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor kandidaten zijn. Laat nergens misverstand over bestaan. Potentiële werknemers houden hiervan, omdat ze precies weten waar ze qua job inhoudelijk en financieel aan toe zijn.

3. Slim personeel werven via social media

Een van de minst originele manieren om personeel te werven, maar wel een van de beste methoden, is het tactisch inzetten van social media. Wie kiest voor personeel werven via social media heeft de garantie op het bereiken van een potentieel enorme doelgroep. Zet je vacature bijvoorbeeld op de socialemediakanalen van je bedrijf, zoals op Facebook en Twitter. Wil je personeel werven via social media, sla dan in lek geval LinkedIn niet over. Deze website voor professionals is een van de beste plekken om een vacature te plaatsen. Het mooi van LinkedIn is dat je hier ook vacatures kunt promoten, zodat ze nog meer opvallen.

4. Gratis personeel werven: wat zijn de mogelijkheden?

Naast personeel werven via social media, kun je ook kiezen voor gratis personeel werven. Dit kun je bijvoorbeeld doen in supermarkten, waar vaak mededelingenborden hangen die je gratis kunt gebruiken. Een andere manier om slim gratis personeel werven, we noemden het net al, zijn sociale media. Gratis effectief personeel werven kan via allerlei socialemediakanelen, zoals Facebook en Twitter. Vergeet verder niet om vacaturewebsites te benutten, die meestal gratis te gebruiken zijn. Een mooi voorbeeld is de populaire vacaturesite Indeed.

5. Netwerkbijeenkomsten als creatieve manier van personeel werven

Hoe kom ik snel aan personeel? En hoe recruit je mensen? Heel eenvoudig: door netwerkbijeenkomsten te benutten voor dit doel. Vraag vakgenoten, collega’s en zakelijke relaties. Vraag hen of ze iemand weten die past bij het vacatureprofiel. De kans is groot dat jouw netwerk je hiermee een handje kan helpen. En is dat niet het geval? Dan krijg je vaak tips van je vakgenoten, waar je vast verder mee komt.

6. Besteed aandacht aan de uitstraling en presentatie van jouw bedrijf

Vraag je je af hoe nieuwe werknemers aantrekken slim uitgevoerd kan worden? Realiseer je dan dat je dit ook kunt doen via de uitstraling en de online en offline presentatie van je bedrijf. Laat als ondernemer duidelijk zien waar je voor staat en wat jouw bedrijf te bieden heeft in vergelijking met concurrerende bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld online laten zien, met foto’s en video’s, welke ontwikkelingen zich binnen jouw bedrijf voordoen en welke richting jullie opgaan. Ook een interview met een medewerker zorgt voor een duidelijke representatie van de waarden die jij als ondernemer hanteert.

7. Ga op een onderwijsbeurs staan

Op nummer 7 van de meest originele manieren om personeel te werven, is een stand huren tijdens een onderwijsbeurs, bijvoorbeeld van het HBO of MBO. Origineel rekruteren is deze stap zeker. Op beurzen kom je direct in contact met jonge, gemotiveerde professionals die staan te trappelen om aan het werk te gaan. Een voordeel van deze manier van succesvol personeel werven, is dat je jonge starters rekruteren ervoor zorgt dat je de nieuwste kennis in huis haalt. Deze doelgroep komt immers net van school en beschikt over de meest actuele vakkennis.

8. Zet de vacature(s) op je bedrijfswebsite

Het niet een van de meest originele manieren om personeel te werven, maar wel een cruciale methode: zet de vacature(s) die je hebt duidelijk op je website. Maak hiervoor een aparte pagina aan. Niet alleen mensen die op zoek zijn naar werk zien deze vacature voorbijkomen, maar ook je netwerk. Ook die kunnen vervolgens een rol spelen bij het vinden van een geschikte werknemer, bijvoorbeeld door jou te tippen. Vermeld op de vacaturepagina van je bedrijfssite zeker ook de boodschap dat open sollicitaties altijd welkom zijn. Zo kun je proactief en tijdig kandidaten vinden, die je wellicht in een later stadium een baan kunt aanbieden.

9. Maak gebruik van autobelettering

Nummer 9 in ons top 10-lijstje van effectieve manieren om personeel te werven, is gebruik maken van autobelettering. Misschien is het je al eens opgevallen, maar er rijden steeds meer bedrijfsbusjes en zakelijke auto’s rond met een korte vacaturetekst in duidelijke belettering. Het gaat vaak om korte teksten als: ‘Word jij mijn nieuwe collega?’ of ‘Personeel gezocht voor een prachtige baan als chauffeur’. Soms staat er direct een telefoonnummer bij, om het kandidaten nog gemakkelijker te maken om te solliciteren. Probeer het gewoon eens uit en je zult je verbazen over het effect van autobelettering als manier om personeel te werven!

10. Huur een expert in

In de top 10 van effectieve manieren om personeel te werven, mag ten slotte onze laatste ijzersterke tip niet onvermeld blijven. Deze afsluitende tip is een van de meest originele manieren om personeel te werven. Onze tip is om, als je er zelf niet uitkomt, een expert in te huren. Ben jezelf door alle originele manieren om personeel te werven heen en heb je nog niemand gevonden? Dan kan een ervaren recruiter of een uitzendbureau soelaas bieden. Controleer goed in welke branche(s) de betreffende bemiddelaar actief is, wat zijn of haar ervaring is en zoek online naar referenties. Je moet kritisch zijn bij het oeken naar een betrouwbare recruiter, omdat je dit geld kost en je natuurlijk resultaat wilt zien. Maar je hebt dan wel de garantie dat je zelf geen omkijken meer hebt naar creatief personeel werven. En dat geeft een hoop rust!

Share