Wat te doen als een werknemer na een re-integratieproces weer aan het werk gaat?

Wat te doen als een werknemer na een re-integratieproces weer aan het werk gaat?

Als een medewerker na een burn-out weer aan het werk wil, spreken we over het re-integratietraject. Een re-integratietraject vraagt ​​inspanning van zowel de werknemer als de werkgever. Niet alleen gaat de medewerker weer aan het werk, als leidinggevende heb je ook een belangrijke taak tijdens dit arbeids reïntegratietraject. Hoe lang een burn-out duurt, verschilt per persoon. Gemiddeld duurt het tussen de 55 en 100 dagen voordat mensen met een burn-out tekenen vertonen dat ze weer aan de slag gaan.

En dat weer aan de slag gaan kan er verschillende uitzien. In het eerste spoor wordt gekeken naar alternatieven binnen het huidige bedrijf, maar als dat niet werkt, komt de werknemer uit bij re -integratie tweede spoor. In dit traject wordt er gekeken naar een positie elders. Wat kan de leidinggevende doen bij een burn-out? Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen bij een succesvolle re-integratie bij verzuim door psychische klachten, waaronder burn-out, depressie en angst. 

De eerste stap in de re-integratie

Komt jouw werknemer voor het eerst weer naar het werk? Dan is het belangrijk om te beginnen met kleine stapjes. Je moet iemand niet meteen in het diepe gooien als deze midden in een burn-out zit. Start je toch te snel, dan is de kans groot dat de medewerker weer helemaal uitgeput raakt. Het is echt een proces van kleine stapjes. Houd er rekening mee dat beginnen met slechts 2 uur per week helemaal niet vreemd is. Je kunt hier stapsgewijs op voortbouwen totdat de medewerker weer op volle capaciteit kan werken.

Verschillende opties om weer aan de slag te gaan

Veel medewerkers geven tijdens het eerste re-integratiegesprek zelf aan hoe zij zichzelf weer aan het werk zien gaan. Zo zijn er verschillende opties mogelijk. Het is een idee om te beginnen met alleen ochtenden of parttime in plaats van fulltime. Wees als leidinggevende streng en laat de medewerker niet meteen te hard aan de slag gaan. Is er een mogelijkheid dat het werk ook thuis gedaan kan worden? Stel dan voor om thuis te werken.

Communicatie tijdens de re-integratie van een werknemer

De eerste stap is altijd communicatie. Veel leidinggevenden houden contact tijdens de afwezigheid van de medewerker via bijvoorbeeld e-mail of telefoon. Wanneer de medewerker laat zien dat hij of zij er weer klaar voor is, is het belangrijk om een ​​werkhervattingsgesprek in te plannen!

Share