Populaire opleidingen

Populaire opleidingen

De economie zit weer in de lift. Na een tijd van lang afzien kunnen de meeste mensen weer in hun eigen ontwikkeling investeren. Ook voor je werkgever wordt het investeren in een opleiding mogelijk weer interessant. Behoefte om jezelf bij te scholen? Dan is het misschien prettig om te weten welke studies op het moment het meeste in trek zijn.
Jonge student of werknemer?
Welke studie momenteel het meeste in trek is, hangt ook wel een beetje af van de levensfase waarin je verkeert. Bij jongere mensen is er weinig verandering te zien in de populariteit van studies. Psychologie aan de universiteit of hogeschool is nog steeds populair, net zoals de pilotenopleiding voor de heren of de kunstopleidingen. In deze leeftijdscategorie is men dan ook relatief wat meer bereid om een studie te kiezen die niet direct economische baangarantie biedt. Hoe anders is dat voor de zzp-er die zijn of haar skills (en inkomen) wil uitbreiden of de inhoudelijke persoon die voor een organisatie werkt, maar zich meer commercieel wil inzetten?
Populair onder werkenden:afstandsonderwijs
Voor de meeste volwassenen zit fulltime onderwijs volgen er gewoon niet meer in. Toch wordt het steeds gebruikelijker dat mensen gedurende hun carrière zichzelf blijven ontwikkelen. Ook de overheid heeft dit opgepikt. Tegenwoordig kun je (heel interessant als je je gaat oriënteren) een ‘leven lang leren’-beurs aanvragen bij DUO (studiefinanciering). Als je wilt weten welke studies momenteel het meeste in trek zijn, kun je het beste eens een blik werpen op het studieaanbod van die onderwijsinstellingen die afstands- of avondonderwijs aanbieden, zoals LOI, NTI, NCOI of de Open Universiteit. Veel mensen die inhoudelijk of theoretisch zijn opgeleid missen vaak de praktische commerciële vaardigheden. Daarom is HBO Management, Commercie en Business to Business Marketing (van o.a. NIMA) enorm populair. Op de online universiteiten stromen juist weer die mensen binnen die praktisch veel ‘know-how’ hebben, maar juist weer behoefte hebben aan inhoudelijke verrijking. Bestuurskunde, Management en Nederlands Recht zijn daardoor dus enorm in trek.
Onderwijsaanbod
Waar twintig jaar geleden het ‘afstandsonderwijs’ een beetje in het ‘verdomhoekje’ zat en een gelijkwaardig diploma aan een reguliere opleiding meer op prijs werd gesteld, kun je middels afstands- of avondonderwijs nu volwaardige diploma’s behalen die in de praktijk enorm worden gewaardeerd. De mogelijkheden tot studiefinanciering of korting (als je een krappe beurs hebt) zijn legio. Een gesprek met een studieadviseur kan je helpen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *