3D printen wordt steeds makkelijker en daardoor populairder!

3D printen wordt steeds makkelijker en daardoor populairder!

3D-printen is nog steeds evoluerend en groeiend. Als je met 3D-printen wil beginnen, kan het een beetje overweldigend overkomen. Plots krijg je te maken met termen als 3d filament en additieve fabricage. Laat je echter niet afschrikken door de termen, de laatste is gewoon een synoniem voor 3D printen en je moet pla filament kopen omdat dit het materiaal is dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van een 3D print. In deze blog over 3D-printen leggen we uit wat het precies is, hoe het werkt, hoe je 3D-print, wat de beste materialen zijn voor beginners en wat je nodig hebt om te beginnen. 

Wat is 3D printen?

3D-printen is het proces van het creëren van een driedimensionaal object, meestal gedaan door materiaal systematisch op elkaar te leggen, zoals bijvoorbeeld een muur ook wordt opgebouwd. De printer leest een digitaal bestand van de computer dat bepaalt hoe het materiaal in lagen moet worden aangebracht om het object op te bouwen.

Daarom wordt 3D-printen ook wel additive manufacturing genoemd. 3D-printen en additieve manufacturing zijn dus hetzelfde. Additieve manufacturing wordt echter wel vaker gebruikt in de context van massaconsumptie of massaproductie. Maar 3D-printen kan dus ook recreatief worden gebruikt en dan noemen we het 3D printen. 

3D-printen wordt steeds vaker gezien als een duurzame en kosten vriendelijke oplossing voor het maken van prototypes en tools voor verschillende productie projecten en -processen. Traditioneel kan het verwerven van prototypes tijdrovend en kostbaar zijn, waardoor bedrijven afhankelijk zijn van externe fabrikanten. Met 3D-printen kunnen bedrijven snel eenheden van een object, tool of prototype maken, allemaal in eigen huis. Door deze oplossing is de technologie behoorlijk snel gegaan en zijn er nu 3D printers op de markt die niet eens meer zo duur zijn, en zijn bedoeld voor particulier gebruik, hobbymatig dus.

3D-printer filamenten

Het materiaal dat je kiest voor je print, ook wel filament genoemd, kan verschillen en hangt af van verschillende factoren:

– moet het object flexibel zijn?

– moet het object hittebestendig zijn?

– moet het gekozen materiaal duurzaam zijn?

Over het algemeen gaan de meeste beginners van start met PLA. Dit komt omdat PLA kosteneffectief is en doorgaans gemakkelijk te printen met een standaardconfiguratie. Afhankelijk van jouw specifieke project kan PLA een goed startmateriaal zijn. PET-G wordt ook beschouwd als een beginner vriendelijk materiaal, hoewel het wat technischer is dan PLA. Het is een goed materiaal omdat het bestand is tegen hogere temperaturen en een andere chemische samenstelling heeft die ideaal is voor deze toepassing.

Hoe te 3D printen

Afhankelijk van de specifieke print die je van plan bent te maken, kunnen er meer of minder stappen in het 3D printproces zijn. Maar over het algemeen omvat 3D-printen de volgende acties:

Maak of zoek een ontwerp

De eerste stap van 3D-printen begint meestal op een computer. Je moet jouw ontwerp maken met behulp van 3D-ontwerpsoftware, meestal CAD-software (computer-aided design). Als je het ontwerp niet zelf kunt maken, kun je ook veel gratis bronnen online vinden met mooie ontwerpen.

Exporteer het STL-bestand

Nadat je een ontwerp hebt gemaakt of gekozen, moet je dat STL-bestand exporteren of downloaden. Het STL-bestand is wat de informatie over het conceptuele 3D-object opslaat.

Kies jouw materialen

Meestal heb je een idee over wat voor soort materiaal je gaat gebruiken voordat je gaat printen. Er zijn veel verschillende 3D-printmaterialen beschikbaar en je kunt ze kiezen op basis van de eigenschappen die je wilt dat jouw object gaat hebben.

Kies de parameters

De volgende stap is dan het bepalen van de verschillende parameters van jouw object en het drukproces. Dit omvat het bepalen van de grootte en plaatsing van de afdruk. Vervolgens importeer je het STL-bestand in zogenaamde slicing-software, zoals BCN3D Cura. De snijsoftware zet de informatie uit het STL-bestand om in een G-code, een specifieke code met exacte instructies voor de printer.

Het afdrukken zelf

Dit is wanneer de magie gebeurt! De printer maakt het object laag voor laag aan. Afhankelijk van de grootte van het object, de printer en de gebruikte materialen, kan de klus in enkele minuten of meerdere uren worden geklaard. Afhankelijk van wat je wil dat het eindproduct wordt, kunnen er na het afdrukken extra na bewerkingsstappen worden gedaan zoals schilderen, coaten, enz.

Share