Zelf ontslag nemen? Let op de valkuilen!

Zelf ontslag nemen? Let op de valkuilen!

Mensen in loondienst kunnen verschillende zwaarwegende redenen hebben om hun ontslag in te dienen. Bijvoorbeeld wanneer je als zzp-er inmiddels voldoende opdrachten binnen haalt op zelfstandig te worden of wanneer je om een of andere redenen financieel ‘binnen bent’. Veel mensen sparen hun vakantiegeld over jaren bijvoorbeeld op om zo eerder met pensioen te kunnen. Ook wanneer iemand zich van een ander loondienstverband verzekerd weet, is ontslag soms een logische stap. In dit soort gevallen bestaan er weinig problemen als je ontslag neemt. Er zijn echter ook situaties waarin het nemen van ontslag wat complexer ligt en je kan benadelen.
Verstoorde arbeidsrelatie
Ondanks dat we allemaal het liefste fluitend naar ons werk gaan en een goede werkrelatie met onze collegae en leidinggevende hebben, blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval. Niet iedere werkgever is even aardig en attent en in tijden van crisis kan de arbeidsrelatie behoorlijk op het spel komen te staan. Pesten op het werk of intimidatie komt ook (helaas) nog steeds geregeld voor. Vaak zijn dit omstandigheden waar je als werknemer weinig aan kunt doen, maar waar je wel elke dag mee geconfronteerd wordt. Het legt zijn beslag op je persoonlijke welbevinden en je mentale reserves. Een burn-out ligt op de loer. Als het eenmaal zover is, kun je met een beetje geluk met een uitkering thuis herstellen, maar ook je persoonlijke leven zal dan stil komen te liggen. Ergo: laat je het zover komen, dan heeft het onherroepelijk een effect op je hele leven. Laat je het niet zover komen en neem je ontslag? Dan kun je veel zaken mislopen, zoals een ontslag- of een transitievergoeding, tenzij je een slepende rechtzaak moet starten. Dit heeft weer financiƫle problemen en aanvullende stress tot gevolg.
Te grote werkdruk
Een reorganisatie (zoals we deze de afgelopen jaren zeer veel hebben gekend) gaat vaak gepaard met het verliezen van dierbare collegae, een opeenhoping van taken en een geheel nieuwe structuur. Bij een reorganisatie is het arbeidsethos soms wat moeilijker hoog te houden, omdat soms ‘het onmogelijke van je kan worden gevraagd’. De hoge werkdruk, in combinatie met een verstoorde sfeer, kan ertoe leiden dat je het liefste afscheid zou willen nemen van je werk. Zeker wanneer je als gelijkwaardige collega’s opeens tegenover elkaar moet staan als je voor je eigen functie moet solliciteren. Maar zomaar weggaan kan je in de financiĆ«le problemen brengen.
Geen verdere groei mogelijk
Misschien heb je al vaker aangegeven dat je ambities binnen de organisatie niet waar kunt maken en kom je erachter dat de organisatie je die kans ook niet gaat geven. ‘Dan zullen ze me ook maar helemaal moeten missen’, kan een aantrekkelijke gedachte zijn. Maar is er ergens anders wel een organisatie die jou die groeimogelijkheden wel biedt?
Als je zelf ontslag wilt nemen, kun je jezelf veel rechten ontzeggen op het gebied van ontslag- of transitievergoeding. Als bovenstaande situaties opspelen, adviseren wij altijd om een juridisch specialist te raadplegen die je mogelijk kan begeleiden in het proces van ontslag nemen op een wijze die voor jou het meest voordelig is en waardoor je niet in bekende juridische valkuilen trapt. Ben je lid van een FNV of beroepsvereniging? Schakel hen dan in voor het advies waar je recht op hebt.

Share