Wat zijn de regels rondom ziekmelden door zwangerschap of bevalling anno 2024?

Wat zijn de regels rondom ziekmelden door zwangerschap of bevalling anno 2024?

Zwangerschap en bevalling zijn bijzondere levensfases, maar ze kunnen ook gepaard gaan met fysieke of mentale klachten die invloed hebben op je werk. Wanneer je door zwangerschap of bevalling niet kunt werken, is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt aanpakken en welke regels rondom ziekmelden door zwangerschap of bevalling er gelden anno 2024. In dit artikel leggen we uit wat je rechten en plichten zijn en hoe je dit het beste kunt regelen met je werkgever.

Ziekmelden door zwangerschap: hoe werkt dat?

Als je tijdens je zwangerschap klachten krijgt die je belemmeren om te werken, zoals extreme vermoeidheid, bekkeninstabiliteit of andere medische complicaties, kun je je ziekmelden. Dit valt onder reguliere ziekmeldingsprocedures, maar er zijn specifieke regels rondom ziekmelden door zwangerschap:

  • Informeer je werkgever tijdig: Meld je ziekte zo snel mogelijk volgens de procedures van je werkgever.
  • Bezoek een bedrijfsarts: In veel gevallen wordt een bedrijfsarts ingeschakeld om je situatie te beoordelen. Deze arts kijkt niet alleen naar je klachten, maar ook naar mogelijke aanpassingen in je werk.
  • Ziekte door zwangerschap is geen reguliere ziekte: Klachten die direct gerelateerd zijn aan je zwangerschap worden niet meegenomen in de wettelijke wachttijd van twee jaar bij langdurige ziekte.

Bevallingsverlof versus ziekmelding

Na je bevalling heb je recht op minimaal 16 weken bevallingsverlof. Als je na deze periode niet volledig hersteld bent en niet kunt werken, kun je je ziekmelden. Dit wordt als reguliere ziekte behandeld, tenzij de klachten nog steeds een direct gevolg zijn van je zwangerschap of bevalling.

Let op: Het UWV kan een rol spelen bij de beoordeling van je situatie, zeker als je in de Ziektewet zit of wanneer er sprake is van een zwangerschapsgerelateerde ziekte.

Wat zijn je rechten bij ziekmelding door zwangerschap of bevalling?

Als werknemer heb je diverse rechten:

  • Loonbetaling: Je hebt recht op minimaal 70% van je loon tijdens ziekte, tenzij in je contract of cao anders is afgesproken.
  • Bescherming tegen ontslag: Werkgevers mogen je niet ontslaan wegens zwangerschap of gerelateerde ziekte. Dit geldt ook voor de periode van je bevallingsverlof en de zes weken daarna.
  • Mogelijkheid tot aangepast werk: Indien mogelijk kan je werkgever je taken aanpassen of tijdelijk ander werk aanbieden.

Wat zijn je plichten bij ziekmelding?

Naast rechten heb je ook plichten:

  • Bereikbaar zijn voor je werkgever en bedrijfsarts.
  • Meewerken aan herstel: Dit kan betekenen dat je advies opvolgt of therapieën ondergaat die door een arts worden voorgesteld.
  • Geen activiteiten ondernemen die je herstel belemmeren: Dit roept de vraag op of je bijvoorbeeld boodschappen mag doen als je ziek thuis bent. In een eerder artikel legden we uit wat wel en niet mag als je ziek thuis bent. Het is altijd belangrijk om hierover transparant te zijn naar je werkgever.

Tips voor een soepel verloop

  • Blijf communiceren: Houd je werkgever op de hoogte van je situatie.
  • Vraag om begeleiding: Zowel een bedrijfsarts als een HR-medewerker kan je helpen met vragen over regels en procedures.
  • Check je cao: Hierin staan vaak aanvullende afspraken over verlof en ziekte bij zwangerschap.

Tot slot

Ziekmelden door zwangerschap of bevalling kan soms ingewikkeld aanvoelen, maar met de juiste informatie sta je sterker. Zorg dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten en houd je aan de regels rondom ziekmelden door zwangerschap. Schroom niet om hulp te vragen als je het niet zeker weet. Heb je te maken met onduidelijkheden of twijfels, bespreek dit dan met je werkgever of bedrijfsarts.

Share