Wat mogen werkgevers wel en niet vragen bij ziekteverzuim?

Wat mogen werkgevers wel en niet vragen bij ziekteverzuim?

Ziekteverzuim kan een ingewikkeld onderwerp zijn, zowel voor werknemers als werkgevers. Veel werknemers vragen zich af wat hun rechten zijn als ze zich ziek melden, terwijl werkgevers gebonden zijn aan strikte regels om de privacy van hun werknemers te waarborgen. In dit artikel lees je wat werkgevers wel en niet mogen vragen bij ziekteverzuim. Ook verwijzen we naar eerdere artikelen over de Wet verbetering poortwachter, de regels rondom ziekmelden door zwangerschap en bevalling, en wat je wel en niet mag doen als je ziek bent.

Wat mag een werkgever vragen als je ziek bent?

Een werkgever mag vragen stellen die noodzakelijk zijn om te bepalen of en hoe jouw werkzaamheden kunnen doorgaan. Denk hierbij aan:

  • De verwachte duur van het verzuim: Hoelang verwacht je afwezig te zijn?
  • Eventuele beperkingen: Zijn er taken die je wel of niet kunt uitvoeren?
  • Bereikbaarheid: Hoe en wanneer ben je bereikbaar voor verdere communicatie?

Deze vragen zijn erop gericht om het werk te organiseren tijdens jouw afwezigheid, bijvoorbeeld door vervanging te regelen of tijdelijk werk aan te passen.

Wat mag een werkgever niet vragen?

De wet is duidelijk: werkgevers mogen geen vragen stellen die jouw privacy schenden, zoals:

  • De exacte aard van je ziekte of medische details.
  • Of je naar een dokter bent geweest of welke medicijnen je gebruikt.
  • Persoonlijke informatie die niet relevant is voor het werk.

Dit soort informatie mag alleen worden besproken met een bedrijfsarts.

De rol van de bedrijfsarts

Een werkgever mag je doorverwijzen naar een bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt jouw situatie en geeft de werkgever alleen advies over:

  • Wat je nog wel kunt doen qua werk.
  • Of het nodig is om (tijdelijk) aangepast werk te verrichten.

De bedrijfsarts mag geen medische details delen met de werkgever, alleen relevante arbeidsgerelateerde informatie.

Ziekteverzuim en zwangerschap

Als je ziek bent vanwege zwangerschap of bevalling, gelden er specifieke regels. In ons artikel “Wat zijn de regels rondom ziekmelden door zwangerschap of bevalling?” leggen we uit hoe dit werkt en wat jouw rechten zijn.

Wat zegt de Wet verbetering poortwachter?

Bij langdurig verzuim is de Wet verbetering poortwachter van toepassing. Deze wet verplicht zowel werknemer als werkgever om actief mee te werken aan re-integratie. Meer over de verplichtingen lees je in ons artikel “Wat houdt de Wet verbetering poortwachter in?.”

Mag je boodschappen doen als je ziek bent?

Een vraag die veel speelt is: mag je bijvoorbeeld boodschappen doen of een blokje om lopen als je ziek bent? Het antwoord hierop is niet altijd zwart-wit. Lees ons artikel “Mag je boodschappen doen als je ziek bent?” voor meer informatie.

Hoe bescherm je je privacy?

Het is belangrijk om te weten dat je als werknemer niet verplicht bent om medische details met je werkgever te delen. Heb je het gevoel dat je werkgever toch te ver gaat? Dan kun je contact opnemen met de bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf.

Balans tussen rechten werknemer en verantwoordelijkheden werkgever

Bij ziekteverzuim draait alles om een balans tussen de rechten van de werknemer en de verantwoordelijkheden van de werkgever. Door de regels te kennen, bescherm je jouw privacy en voorkom je misverstanden. Wil je meer weten over jouw rechten en plichten bij ziekteverzuim? Lees ook onze andere artikelen en blijf goed geïnformeerd.

Share